2008. január 4., péntek

Legyünk sorozatfüggők

Legyünk, miért ne? No nem arra gondolok, hogy nézzünk brazil szappanoperákat (bár azok ideje már mintha lejárt volna..) vagy a Barátok közt kilencvenháromezredik epizódjára kapcsolódjunk be. Nincsen sok műsor ami lekötne manapság a tévében, de azért egykét sorozat akad. Kezdjük talán a hét elején...
A helyszínelős sorozatok hulláma engem a haditengerészetinél kapott el. A CSI: Miami pár epizódján kívül nem sokat láttam ezen típusból, viszont a sor úgy hozta, hogy az NCIS-t első részétől követem, alig pár történetet kihagyva Leroy Jethro Gibbs csapatának munkájából. Már majdnem írtam, hogy talán a kis JAG utánérzés is szerepet játszik abban, hogy nézem miközben a wikipédián megtaláltam, hogy ezen sorozat még a JAG nyolcadik évadjának egy dupla részében lett megalapozva. A JAG-et annó néztem, manapság is elkapok egy-egy részt az ismétlések közül nagyritkán..
Manapság rögvet az NCIS után (a TV2 új reklámrendjének "köszönhetően" csak a "következő műsorszám megtekintése.." címzetű bevágással elválasztva) következik a Numb3rs, magyarítva a Gyilkos számok. Egy ideje krimihétfőnek lett elnevezve a hétfő este a csatornán, mikor egymás után 4 bűnügyi témájú sorozatot is adnak, így kb nyolctól-éjfélig tart a nyomozás. Jómagam csak ezen kettőt nézem.. Itt kell megemlítenem, hogy rendkívüli módon tud irritálni a TV2 reklámrendje. Az eddigi műsor előtt-közepén-után/előtt-közepén-után rendszer helyett a programok a már említett módon váltják egymást és.. majd a sorozatok első 10 perce és utolsó 10 perce után jön a reklám. Magyarán eddig hétfőnként csak a közepén-végén/előtt-közepén reklámot voltam muszáj végigszenvedni, elkapcsolni.. most +1 reklámoblokkot (10-15 perc) kell átvészelni két sorozatom közben. Új módszer még a 'Csak egy reklám' elnevezésű is, mikor az embernek még csak időt sem hagynak elkapcsolni, mert tényleg csak egy reklámnyi (30-60 másodperc) időre vágnak bele a cselekménybe. S az ember várhatja, hogy az FBI ügynök Don és a matekprof. Charlie Eppes miként mire kerekíti ki a történetet..
House MD. vagyis Dr. House. Nem véletlenül House a nyitóképe a bejegyzésnek, hiszen ez a sorozat a jelenleg futók közt a kedvencem, s nem mellesleg vele már el is értünk a szerda estéhez. A Princeton-Plainsboro kórházban a speciális esetekre szakosodott kiállhatatlan természetű amerikai genya doki alakítója egy az akcentusát magamögött hagyni képes angol, akit főleg szórakoztató, humoros oldaláról ismerhettek korábban. Igazi világhírét viszont igencsak gyanús, hogy ez a sorozat hozta meg. A sorozat további fő alakítói House 3 fős csapata, egyetlen barátja az onkológus Wilson és Cuddy az izgató nő, izé.. igazgatónő :) A sorozat hírének itthoni megerősítője lett Szakácsi Sándor halála, aki a második évad közepéig Laurie magyarhangja. A kényszerű szinkronhang váltást jelentősebb médiafigyelem követte. A kezdeti fanyalgások után azonban Kulka Jánost is megszoktuk Houseként, s nem mellékesen ő is ráérzett Housera. Itthon a TV2 a 3. évad ötödik részét adta szerdán, s a következő részekben a House dokival szembekerült (lázmérővel a s.ggében a vizsgálóban "felejtett") szemétláda rendőr által elindított szál fogja uralni a sztorit. Pontosan még magam se tudom, de hamarosan be fogom előzni a TV2 ütemét, mert ilyen lassú tempóban ismét nem bírom (ezt évadról-évadra eljátszom..) . Az USÁban mellesleg már a 4. évad tart, az amerikai forgatókönyvírok szövetségének sztrájkja miatt azonban kérdéses meddig is fog tartani az évad lendülete. (Ez 'mellesleg' jópár sorozat menetét befolyásolja jelenleg, több sorozat leállása lesz az eredménye. A 24 új évadát pedig el se kezdték miatta.)
Nyomtalanul. Elértünk a csütörtök estéhez és egy újabb sorozathoz, ezt mondjuk néha kihagyom. Este 11 után nem mindig van már hangulata az embernek sorozatot nézni, pedig jó. Szintén FBI, de itt eltűnt emberek mozzanatait elevenítik fel, s rajzolják az idővonalat. Anthony LaPaglia főszereplésével, sokszor tényleg megrendítő emberi történeteket feltárva. Bár ebben is van jó nagy adag ámerika..
Nem sorozatélmény, de megemlíteném, hogy az ünnepi kínálatban az RTL adta a Lóhalálában című filmet 30-án délután, amiben Kiefer Sutherland és Anthony LaPaglia volt a főszereplő. Igazából csak bele-bele néztem, az elején döcögősnek találtam, vagy simán csak nem érdekelt, már nem is tudom.. de a végét azért néztem. A ide mint látható szereplője miatt írható (nem mintha nem úgy offolnék ahogy csak kedvem tartja:P ) . LaPaglia viszont ebben a filmben első pillantásra nekem felismerhetetlen volt, talán hülye haja miatt és öltözete miatt. Képet nem lelek róla, mindenütt a 24 c. sorozat alkoholügyeiről elhíresült sztárjáról látok csak képet ezzel a filmmel kapcsolatban. Érdekes kis fricska, h a film rendezője Mark Malone míg LaPaglia a sorozatban Jack Malone :)
Monkot azért szeretjük (ha..) mert ő Monk. Kényszereinek rabja, retteg mindentől ami másnak fel sem tűnik. Exzsaru aki a rendőrség tanácsadójaként minden ügyet megold a legkisebb rendetlenül álló tárgy alapján is. Nálunk talán a 4. évad megy, a sorozat amúgy már a hatodikat tapossa kint a zusába'. Ha már közlekedési érdeklődésű vagyok meg kell, hogy említsem a néha feltűnő cable carokat. Igen, a híres 'ciscoi.. olyan egyszerű okokból kerülnek elő mint, hogy a sorozat ott játszódik :)
Vasárnap. Péntek után ismét egy néznivaló. Az egyetlen magyar induló és az egyetlen amit nem a TV2 ad. Ergó ez nincs telenyomva reklámokkal. A sori első évadát az évvel együtt zárta, azaz az első 17 rész már lement, egy érdekes, folyamatos feszültséget hozó szállal. A nyolcas körzet rendőreinek élén a kommandóból bukott(buktatott) Bordás áll, aki nem mellékesen Stohl András. Stohlról rendkívül megoszlik az emberek véleménye, persze a nagytöbbségnek az az ember jut róla eszébe aki az RTL-en a Való Világ, Survivor vagy a szinte alig végetért Csillag születik jut az eszébe. A kereskedelmi csatorna egy felkapott sztárja, minden velejárójával. Emellett drogügyletbe is keveredett és sokan emlékeznek még a 2002-ben történt ittasanvezetős balesetére.. A közelebbi múltban sokak szerintem Kaszás Attila halálakor figyeltek fel rá, s onnantól talán máshogy tekintenek rá. Akkor ugyanis bejárta a médiát a hír, hogy Nemzetis barátját, kollégáját ő tartotta életben a mentő megérkezéséig..
Vissza kicsit a sorozatra: vannak hibái, persze ezt nem is lehet tagadni, azonban az első évad végeztével is azt kell mondjam, hogy nem bántam meg, hogy 17 alkalommal a nyugis vasárnap estéken leültem a tv elé és néztem, sőt sokszor kifejezetten élveztem is. Várom a folytatást.
Pont.

Nincsenek megjegyzések: