2012. szeptember 18., kedd

Mogyoródi zarándoklat - F1

A zarándoklat mindenkinek mást jelent. Talán. Nekünk minden év júliusában érkezik el az ideje. Szilasliget HÉV megállóhelytől a Bajcsy-Zsilinszky utcán fel vezet a Hungaroring kerítéséig, majd a kerítés mentén az egyes kapuig, el a durrogtató hollandok előtt. Dombon fel-le. Ez a csütörtöki nap, illetve ugyanez vissza is. Pénteken Árpád hídról indul a busz Mogyoród, Templom térre.. onnan szerencsére rövidebb a séta, bár idén az emelkedőn árnyékot adó fák már hiányoztak. Hazafelé már nyitva az oldalsó kijárat is, akkor a Szilas felőli legközelebbin távozunk, elég nagy távot levágva. Szükség is van rá, hiszen péntek délutánra már fogytán az ember energiája.

 A Hungaroringet egy elég jellegtelen, ám a célnak pont megfelelő beton elemekből álló kerítés szegélyezi. A kinti kukkolók néhány elemet kővel ékeltek ki, hogy némi rálátásuk legyen a pályára. És ezt a falat megtalálták a graffitik is. Ezek viszont javarészt régi, már erősen kopó 'művek'. Évek óta tervezem, hogy a kedvenceimet megörökítsem és idén ez végre meg is történt :) A képen éppen '96 világbajnoka, Damon Hill előtt tiszteleg valaki. Apró szépséghiba, hogy Hill abban az évben 'csak' második lett a magyar futamon az ifjabb Villeneuve után, aki '97-ben lett bajnok.

 
Kicsit távolabb található ez a két versenygép korrajz. Az alsó tűnik korábbinak, a felső már újabb konstrukció a magasba emelt orral. Kár, hogy ilyenből csak kettő készült. 

 
Jean Alesi neve ugyan jól cseng, de eredményei alapján inkább a középmezőny eleje, később inkább a vége felé.. a Hungaroringen ugyan  nem sikerült győznie egyszer se, valaki mégis megörökítette lelkes rajongását. Mindezt az egyik legszemetebb lejtő/emelkedőnél. És újra Hill.. valaki Jordan színekben várta az első helyre. Az egykori Jordan csapat nem túl sikeres F1-es szereplésének legjobb konstruktőri eredményét Hillel érte el. Most csodálkozom csak rá, hogy többszörös áttéttel (átvéttel) a Force India a mai utóda a csapatnak. Hill és a Jordan csapat győzelme '98-ban pont a Hungaroring után jött össze, Spában. Hogy azóta "Hova tűnt Damon Hill?" a Sky Sport szakkommentátoraként dolgozik és járja a futamokat :)

Persze nem maradhat ki Schumacher se, aki nyert párszor itt.. és akinek sikerült néhány vb cím is. Majd visszavonult.. hogy pár év szünet után immáron harmadik szezonjában küzdjön, hátha felkerül a dobogóra. Idén ez egy harmadik helyezéssel össze is jött már neki, de ez azért még távol áll az év eleji esélylatolgatások elvárásaitól. A csütörtöki box látogatás egyébként idén élvezhetetlen volt, akkor tömeg verődött össze azon a pár tíz méteren. Pénteken pedig iszonyatos meleg és napsütés volt, az első szabadedzés alatt. A másodikat pedig egy zápor tette izgalmassá.. csütörtökön a boxséta egyik programpontja az autogram osztás, az oda vezető sort viszont szinte lehetetlen kivárni. Fapados megoldás a kijáratnál a vip út felé induló kocsikat sasolni. Idén nem vártunk túl sokat, de egy morcos Alonsót így sikerült lefotóznom.. hogy mi jött utána? Igen, a hosszú út a HÉV felé.

2 megjegyzés:

szosz írta...

Az új Kimis sapkámról nem látok egy sort se. :)

Közeg írta...

Én már látok, most írtad :o)