2010. március 6., szombat

Stephen Fry - A viziló

... tudom, rég írtam bármit is. Tudom.. a másik blog is csak agonizál, de most lehet örülni itt végre történik valami.
Egyéb ötlettől mentesen, valamint mivel majd' egy hónappal ezelőtti születésnapomra kaptam.. Fry novemberben magyarul is megjelent könyve: A viziló.
A bit of Fry and Laurie.. ha mond valakinek valamit ez így. Fry a szerző, akir körül forgunk.. Laurie pedig ismertebben Dr. Huose a bunkó doki. Eredendően mindketten angolok és az iménti címmel futó műsorral elég rendesen beírták magukat az angol humor történetébe.

Csak egy rövid szösszenet a sok közül... szóval miután megismertük szerzőnk életének egy kis szegletét jöhet a könyv.
Kult Könyvek kiadó, 2009.. ferdítette Pék Zoltán.. írta Fry, 1994-ben (picit lassan jutott el hozzánk, de talán ezen könyv (remélem) sikere után mondjuk jövő karácsonyra kapunk folytatást.
VIGYÁZAT SPOLIER VESZÉLY! (illetve csak az)
Mit sem ér egy regény főszereplő nélkül. Esetünkben ő Ted Wallace (született: Edward Lennox Wallace) aki hatvanas éveiben jár és egy piás megfáradt egykori költő, újságíró, színikritikus.. ezen utóbbi állásából frissen lett kirúgva. Családi élete szinte zéró. Keresztlánya Jane (aki mellesleg leukémiás, haldoklik és az első orvosi vélemények szerint már távoznia is kellett volna) egy rakat pénzt ajánl fel, hogy Ted bácsi Lord Logan (egykoron nagy barátja, mint megtudjuk még az iskolában kezdődött, majd a seregben folytatódott..) birtokán töltsön el egy kis időt és közben minden tapasztalatát szorgosan írja meg neki.
Kis kitekintés, már a könyv második feléből...
"Albert és Michael Bienenstock cukorrépát termesztett Magyarország ama részén, melyet aztán 1919-ben Csehszlovákiához csatoltak. A térképészeti zsarnokság eme aktusa..." ..stb. Albert fia is Michael a Bienenstock előtti nevükön Golan. Már a háború után, mikor is a fiatal demokrácia, Csehszlovákia lakosai lettek egy angol küldöttség keresi meg őket, hogy a szigetországban honosítság meg a cukorrépa termesztés technológiáját. Golanből Logan lesz.. a kis Michaelből Lord minekután üzleti érzéke (mondhatni persze, hisz zsidók) ölég magasra repítette. Apja Albert a Hitleri németország áldozata lett, bár a család egy ágát Bécsből még sikerül kimenekítenie.
Nem túl váratlan párhuzam: Fry anyai nagyapja.. Martin Neumann 1927-ben lépett meg az akkor már Csehszlovákiai Nagysurányból és bizony halt meg rokona Auschwitzban. Ezek tudatában nem meglepő a magyar szál és az Angliába került zsidő család útkeresésének elég hitelesen tolmácsolt története az első világégéstől napjainkig.
Lényeg a lényeg.. Ted bácsi meglehetősen szókimondó, cinikus.. csöppet sem pironkodó stílusában megismerjük a Norfolki birtokkal.. pár rokonnal és legfőképp a kis Davey Logannal. 15 éves, magát kereső kiskamasz.. a család pedig aggódik érte. A bölcs Ted bácsi pedig magát átlépve próbál társasága lenni Davidnek..
A végkifejlet miszerint David kölünleges gyógyítói képességekkel rendelkezik (mint állítólag már Albert nagyapó is akihez egy Benkő nevű fazon gyógyulása köthető) Ted számára csak lassan derül ki, miközben rajta kívül mindenki amiatt tartózkodik a Logan birtokon.
A kissrác reményt adott a birtokon potyázóknak, közben pedig teljesen bezsongott a körülötte csapott (még ha valamelyest titkolt, bár..) hírveréstől.
A másik tesó, Simon meg nagy ívben le van.. mondjuk tesz is róla. Ő a család kis díszpéldánya akit a vadászat, az autók és a mezőgazdasági vásár vonz.
Olvasásra ajánlom, elég gyorsan magával vitt a könyv, pedig nem egy Bond féle feszültségekkel teli történet. Mégis jól felépítetten kapjuk a pofánkba a szálakat, több nézőpontból. Sok bölcs gondolat a költészertől, életől.. nagy adag angolsággal. Nőkkel, lovakkal, melegekkel.. minden akad. Lehet rajta rökönyödni megfele, ha akar az ember.. de ne akarjon :)
Hivatalos oldal: Kult Könyvek: A viziló

1 megjegyzés:

szosz írta...

"elég gyorsan magával vitt" - szerintem, ebbe Brunella is segített...lehet, előle menekültél... :)