2010. április 13., kedd

Lech Kaczinzsky

Mostanra bizonyára mindenki hallott a szombati eseményekről. A lengyel elnök Lech Kaczinsky gépe lezuhant. Vele együtt 96 halottja van a katasztrófának, javarészt politikai és katonai vezetők, közéleti személyiségek, de papok egykori Katyni áldozatok hozzátartozói is voltak a gépen ami Oroszországban, Szmolenszk repteréhez érkezvén roncsolódott szét..
Egy hetes nemzeti gyászt tartanak most Lengyelországban (amit évek óta mindig lenygelnek gépelek elsőre..). Kaczinskyt most szombaton temetik, mi szerdán érkezünk Krakkóba. Már nem egyszer említettem, hogy mennyire várom már, hogy Krakkóba menjünk, vagy két hónapja részint ez tart életben.. most azonban egy gyászoló ország második legnagyobb városa, egykori királyi városa, fővárosa az uticél. Másfél héttel az egész országot sokkoló események után.. Nem tudom mit várok, mire lehet számítani, miben fog megnyilvánulni mindez az egyébként mindig pezsgő, vidám főtéren.. vagy csak a várost járva egy villamossal, de úgy számítok, hogy látható hatása lesz..
Mécsest viszünk, ezt már kitaláltam.. valahogy úgy képzelem, hogy mondjuk a Wawel székesegyházban kint lesz még az elnök képe, körülötte megannyi kis pislákoló lánggal, mint a híradások képeiből gondolom.. habár nálunk a választások agyament hírei már csak egy-egy kis említésnyi helyet hagynak a lengyel eseményeknek a www.gazeta.pl most is az elnök koporsóját vállukon vivő katonák képével nyit, tovább lépve pedig ikertestvére borul térdre a repülőtér aszfaltján a koporsó előtt.Emékezésként álljon itt a wikipedia egy oldala, 96 névvel:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_casualties_of_the_2010_Polish_Air_Force_Tu-154_crash

Nincsenek megjegyzések: